Vergeving

Posted on 10 januari 2011. Filed under: Geen categorie |

Vergeving kan je niet vragen, die moet je geschonken worden.

Wat is vergeving dan? Het wordt vandaag de dag zo makkelijk in de mond genomen. De Katholieke Kerk is er vol van. Vergeving van de zonden. Ook van haar eigen zonden? Of alleen maar van de zonden van anderen.
Vandaag gaat het echter over jou. Hoe beleef jij vergeving? Kun jij je dochter of zoon vergeven als hij de melk laat vallen?
Als je partner vergeet het dopje op de tandpasta terug te doen?
Vast wel.
Maar kunnen we ook nog zo makkelijk andere dingen vergeven, iedereen heeft wel voorbeelden van onvergeeflijke fouten en gebeurtenissen. Bij vergeving hoort verdriet, kwaadheid, wrok, kortom heel veel pijn. Deze gevoelens maken het niet makkelijk. Dan komt de weerstand opzetten. En dan hebben we het waarschijnlijk nog niet eens over het vergeven van verkrachtingen en moord. Veel mensen vinden vergeving een Utopie, iets dat niet te realiseren is. Persoonlijk denk ik dat vergeving geen vergeten is. Het is geen begrijpen van hetgeen we of anderen hebben gedaan. Het is niet vergoeielijkenen ook niet medelijden hebben met jezelf of die ander.
Sommige dingen mogen niet vergeten worden, ze zijn vaak een belangrijke les in ons leven. Maar vergeving is geen vergeten, niet vergeven geeft een ander de controle over jouw emoties, jou gedachten en gevoelens. Jouw leven wordt deels bepaald door die ander, je blijft als het ware afhankelijk van hem of haar. Verbonden
Wil je dat wel? Zou je niet liever eigen baas zijn over je emoties en gevoelens. Zelf je gedachten bepalen, je leven weer zelf richting geven. Alleen jij bent in staat om vergeving te schenken. Ongeacht wat die ander er van vindt. Belangrijk is alleen wat jij wilt, wat jij belangrijk vindt en wat jij gaat doen. Actie betekent kracht, maar vergeving MOET niet. Je kunt het bewust willen, maar er emotioneel nog niet aan toe zijn. De tijd is nog niet rijp, en de emoties en de pijn nog te hevig.
Tijd is dus wat je nodig hebt. Neem deze tijd ook, zonder schuldgevoelens. Laat deze gevoelens toe, dat je nu nog niet aan vergeving toe bent, dat de pijn eerst nog moet slijten. Dat kan vaak een lange weg zijn. Ben ook niet bang om hier hulp bij te vragen, aan een goede vriend of vriendin of aan een professioneel iemand die ervaring heeft met het verwerken van zulke gevoelens.
Schenk vandaag vergeving aan jezelf of iemand anders, voor een nieuw begin en voor een nieuw lichter jaar.
Voor een oefening in vergeving kijk hier: IJGENWIJS

 

Advertenties

Make a Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d bloggers liken dit: